فست فود تهران فست فود تهران .

فست فود تهران

فست فود به چه معناست

فست فود

فست فود چيست

فست فود ( به انگليسي : Fast food ) يا غذاي فوري عنواني مي باشد براي غذاهايي كه به سرعت طبخ و آماده مي‌ شوند. انواع ساندويچ به ويژه همبرگر از فست فودهاي رايج هستند. فست فود در مورد غذاهاي خانگي به كار نمي‌رود. بلكه بيش تر اشاره به غذاهايي مي‌كند كه در رستوران‌ها تهيه مي‌شوند.

نياز به سرخ كردن اكثرفست فودها، استفاده بيش از حد سس‌هاي چرب و استفاده كمتر از سبزيجات منجر به چاقي، كمبود برخي از ويتامين‌ها و املاح، ناراحتي‌هاي گوارشي و در نهايت بيماري‌هاي قلبي عروقي در افراد مي‌شود.

مصرف طولاني مدت فست فودها مجموعه‌اي از مشكلات را به دستگاه گوارش و سيستم ايمني بدن وارد مي‌كند و برنامه غذايي نامناسب يكي ازعوامل مهم در بروز بيماري‌هاي قلبي و عروقي است كه سبب تغييرات در چربي خون مي‌شود و در ابتلا به تصلب شرائين و بيماري‌هاي قلبي عروقي نقش بسيار مهمي‌ ايفا مي‌كند.

تاريخچه فست فود:

در روم باستان، دكه‌هاي فروش نان و زيتون وجود داشته است. در شرق آسيا مغازه‌هايي بوده‌اند كه رشته فرنگي آماده عرضه مي‌كردند. در خاورميانه، از سال‌هاي دور تا به امروز دكه‌هاي فروش فلافل را داشته‌ايم. در هند قديم انواع اغذيه ي آماده وجود داشته است. در كشورهاي غرب آفريقا نيز از زمان‌هاي قديم، “بروشت” مي‌فروختند كه نوعي كباب چوبي است.

فست فود به شكل امروزي ۹۵ سال پيش در هفتم جولاي ۱۹۱۲ و در آمريكا متولد شد. در اين روز رستوراني با نام “اتومات” در نيويورك افتتاح شد كه در واقع نوعي كافه تريا بود. در اين رستوران غذاهاي از پيش آماده را در محفظه‌هاي گرم‌كننده ي شيشه‌اي قرار مي‌دادند و مشتريان از طريق دستگاه‌هاي سكه‌اي اقدام به خريد آن مي‌كردند. اتومات خيلي زود شعبات متعددي در گوشه و كنار آمريكا افتتاح كرد و ۲۰ سال بي‌رقيب باقي ماند. در سردر ورودي رستوران‌هاي اتومات نوشته شده بود: “ما كار مادران را كم كرده‌ايم.”

بعد از اتومات نوبت به شركت آمريكايي “وايت كسل” يا “قلعه‌ي سفيد” رسيد كه همبرگرهايش فقط پنج سنت قيمت داشت و براي مشتريان واقعا به صرفه بود. آنها علاوه بر اينكه قيمت را بسيار پايين آورده بودند، نوآوري ديگري هم داشتند: خط توليد غذا را به شكلي تعبيه كرده بودند كه تمام مشتريان مي‌توانستند خيلي راحت، شيوه ي آماده كردن غذا را ببينند.

در سال ۱۹۴۰ مك دونالد” به بازار آمد كه امروزه نامش مترادف با صنعت فست فود است. برادران مك دونالد، ديك و مك، با يك باربكيو شروع كردند منتها ديگر لازم نبود كه مشتريان براي تهيه‌ي غذا از خودروي خود پياده شوند. اين رستوران اصطلاحا ? Drive in(?يا حضور در رستوران با خودرو) نام گرفت. برادران مك دونالد بعد از هشت سال وقتي كه ديدند بيشتر سودشان از فروش همبرگر است، رستورانشان را سه ماه بستند و وقتي در سال ۱۹۴۸ دوباره آن را افتتاح كردند، منوي شان كوتاه و ساده شده بود: همبرگر، سيب زميني- سرخ كرده، چند نوع دسر هم زدني به نام شيك (? ,(Shake?قهوه و كوكاكولا كه البته همه از قبل آماده و بسته بندي شده بودند. با اين روش ديگر لازم نبود كه فروشندگان منتظر سفارش مشتريان بمانند. قيمت هر همبرگر ۱۵ سنت بود كه نصف قيمت جاهاي ديگر بود.

در سال ۱۹۶۱ يكي از افرادي كه در كار تهيه‌ي انواع “شيك” بود، امتياز مك دونالد را خريد و ايده‌هاي خود را در آن بسط داد و آن را متحول كرد. نام اين شخص “ري كراك” بود و اين جمله هم متعلق به اوست كه براي درك زيبايي موجود در گوجه فرنگي داخل يك همبرگر به نوع خاصي از شعور نياز است. بعد از مك دونالد، فست فودهاي زنجيره‌اي زيادي ظهور كردند كه البته خاستگاه اكثر آنان ايالات متحده بود و امروزه در همه جاي دنيا گسترش يافته است و با اين پيشينه، امروز به جايي رسيديم كه هر وقت شما اراده كنيد بلافاصله غذاهاي حاضري را در خانه تحويلتان مي‌دهند و به قول آن نويسنده غربي ما در زمانه‌اي زندگي مي‌كنيم كه پيتزا زودتر از نيروي پليس به خانه‌هايمان مي‌رسد. اين روزها مشهورترين فست فودها، پيتزا، انواع ساندويچ، هات داگ، چيپس پنير و مرغ سرخ كرده به همراه سيب زميني سرخ كرده است.

فست فودها مضرند؟!

براي نشان دادن اثرات مضر فست فودها بر سلامت انسان در سال ۲۰۰۴ ميلادي فيلم مستندي ساخته شد كه كارگردان اين فيلم در مدت يك ماه، هيچ چيز به جز فست فودهاي مك دونالد را نمي خورد و هيچ ورزش و فعاليتي انجام نمي داد. در پايان اين مدت او بسيار چاق شده و به بيماري هاي مختلفي نيز دچار شده بود.نتايج آخرين مطالعات دانشمندان نشان مي دهد، جوانان و نوجواناني كه در يكي از وعده هاي غذايي روزانه خود فست فود مي خورند، نسبت به ساير همسالان خود كالري، نمك و چربي بيشتر و ويتامين و مواد معدني كمتري دريافت مي كنند.

برسي ۱۰۰۰ شعبه از ۱۰ تا از بهترين رستوران هاي زنجيزه اي فست فود در ۲۸ ايالت آمريكا نشان داد كه تعداد كمي از آنها نظافت را در مطلوب رعايت مي كنند در بيش از ۶۰ درصد اين رستوران ها ، كاركنان پيش از آغاز به كار ، دست هاي خود را نمي شستند و از دستكش استفاده نمي كردند .

در تحقيقات جديد مشخص شده آمريكايي‌ها در تمامي بازه‌هاي سني به خاطر مصرف بالاي فست‌فود ۴برابر بيشتر از حد مجاز سديم دريافت مي‌كنند. بسياري از رستوران‌ها غذاهاي خود را براي آنكه طعم لذيذتري پيدا كند آغشته به چربي مي‌كنند يا غذا را در روغن زياد سرخ مي‌كنند. ميزان مصرف مناسب چربي براي يك فرد به‌طور ميانگين ۶۰ گرم در روز است، اين درحالي است كه ميزان چربي يك وعده فست‌فود بالاتر از اين ميزان مجاز است. كالري در واقع اين ميزان انرژي‌اي است كه ما از يك غذا دريافت مي‌كنيم. ميزان كالري‌اي كه در يك وعده غذايي فست‌فود مصرف مي‌شود مي‌تواند براي سلامت ما مصيبت‌بار باشد. كودكان روزانه نياز به دريافت ۲هزار كالري دارند حال آنكه ميزان كالري مصرفي بزرگسالان حتي از اين ميزان نيز كمتر است. تا هنگامي كه ميزان انرژي مصرفي‌تان بيشتر از ميزان انرژي دريافت شده باشد شما به‌طور قطع چاق خواهيد شد چراكه مرتبا احساس گرسنگي مي‌كنيد. بي‌تحركي، دائم در حال سكون قرار داشتن، مصرف غذاهاي كم‌ارزش و ورزش نكردن، همه و همه در بروز عوارض چاقي مؤثر هستند.

خيلي از كارشناسان بهداشت و سلامت در سراسر دنيا به مقابله با فست فود برخاسته اند. دعاوي حقوقي زيادي صورت مي گيرد كه يك طرف آن صاحبان صنايع فست فود قرار دارند. اما چرا فست فود اين قدر مغضوب است؟ اين سئوال، جواب هاي زيادي مي تواند داشته باشد. براي حفظ و نگهداري درازمدت غذاهاي حاضري و خوش طعم كردن آن ها، از افزودني هاي متعددي استفاده مي شود. اين افزودني ها به همراه ديگر فرآيندهايي كه روي غذا انجام مي شود، موجب از دست رفتن بخش زيادي از ارزش غذايي فست فود مي شود

بنابر نظر قاطع كارشناسان تغذيه و متخصصان علوم پزشكي ، مصرف مداوم “فست فودها” يا غذاهاي آماده منجر به اختلال در دستگاه عصبي نظير سردردها، مشكلات پوستي همچون خارش، ضايعات موضعي پوستي و كهير، اختلال در دستگاه تنفس همچون سرفه، آسم، پوليپ‌هاي بيني و اختلالات تنفسي مي‌شود.

مصرف زياد فست فودها همچنين در دستگاه گوارش مشكلاتي ايجاد مي‌كند از جمله ايجاد يبوست، نفخ، سوزش معده و در مواردي ضايعات زبان و مخاط دهان را به دنبال دارد. متخصصان تغذيه معتقدند كه مصرف بي‌رويه فست فودها باعث تضعيف سيستم ايمني بدن انسان نيز مي‌شود زيرا اين مواد، بيش از نياز بدن انرژي ايجاد مي‌كند و متعاقب آن افزايش وزن و كمبود مواد غذايي و”گرسنگي سلولي” در بدن اتفاق مي‌افتد.

همه مي‌گوييم و مي‌نويسيم كه سن ابتلا به بيماريهاي قلبي و عروقي پايين آمده و جوانان در سنين پايين تري از نسل گذشته به سكته قلبي دچار مي‌شوند.

مي‌گوييم و مي‌نويسيم كه تغذيه نامطلوب و پرخوري و بدخوري يكي از دلايل عمده شيوع بيماري‌هاي مزمن و غير واگير است كه با شتاب زيادي در همه جوامع از جمله در ايران نيز در حال گسترش است.

يافته هاي جديد محققان نشان مي دهد جواناني كه به فست فود عادت دارند، با چاقي و مشكلات ناشي از آن دست و پنجه نرم مي كنند. نتايج يك مطالعه ۱۵ ساله روي جواناني كه پا به سن گذاشته اند، نشان داد آنهايي كه در جواني فست فودها را به عنوان يكي از وعده هاي غذايي خود قرار داده بودند، چاق تر از ديگران هستند.

جوانان و نوجواناني كه در يكي از وعده هاي غذايي روزانه خود فست فود مي خورند، نسبت به ساير همسالان خود كالري، نمك و چربي بيشتر و ويتامين و مواد معدني كمتري دريافت مي كنند.

تحقيقات ديگري نشان مي دهد، نوجواناني كه لاغرند نسبت به آنهايي كه چاق ترند، در يك رستوران فست فود بيشتر غذا مي خورند و اين نشان مي دهد توانايي بدن در مصرف كالري هاي اضافي به اينكه چقدر اضافه وزن داريم، برمي گردد. همچنين در مناطقي كه تعداد رستوران هاي فست فود كمتر است، بيماري هاي قلبي و عروقي كاهش مي يابد. برعكس در مناطقي كه مردم به غذاهاي فست فود عادت دارند، علاوه بر ارزش هاي غذايي اين غذاها، شيوع عادت هاي بد مانند پرخوري، كم تحركي و سريع غذا خوردن به اثرات مضر فست فودها بر سلامتي انسان مي افزايد.

رستوران هاي فست فود دو شاخص اصلي دارند يكي آن كه غذا پس از سفارش خيلي سريع آماده مي شد و با حداقل امكانات به مشتري ارائه مي شود. اين غذاها در رستوران ها در حجم زياد توليد شده و گرم نگه داشته شده يا پس از سفارش مشتري دوباره گرم مي شوند. بسياري از اين رستوران ها به صورت زنجيره اي فعاليت مي كنند و محصولات غذايي هر يك از اين شعبات در يك واحد كنترل كيفيت مي شود.

اشتباهات خانواده ها در فست ‌فودي ها

Fast-Food[8]

۱- هر روز، فست فود!

۲- غذا كه بي نوشابه پايين نمي‌رود!

۳- رستوران خوب يعني رستوران معروف و شلوغ

۴- غرق كردن غذا در سُس

۵- رودربايستي با عالم و آدم

مضرات فست فودها:

۱ – ميزان سديم بالا

بسياري از فست‌فودها ميزان سديم بالايي دارند. مصرف بيش ازحد نمك منجر به افزايش فشار خون، حفظ آب در بدن و چاقي خواهد شد. مصرف‌كنندگان فست‌فود حتي گاهي به برخي از مشتقات آن مانند سيب‌زميني سرخ كرده نيز به‌طور جداگانه نمك مي‌زنند.

۲ – ميزان چربي بالا

در رستوران‌ها و كافي‌شاپ‌ها به فست‌فودهايي مانند چيزبرگر و چيكن‌ناگت چربي اضافه مي‌كنند. شيوه طبخ بسياري از اين نوع غذاها كه فروكردن مواد غذايي در روغن‌هاي اشباع‌شده است ميزان چربي آنها را افزايش خواهد داد.

۳ – ميزان كالري بالا

هات داگ، مرغ‌سوخاري و ماهي سرخ‌شده سرشار از كالري هستند. يك وعده غذايي فست‌فودي مانند يك ساندويچ چيزبرگر يا سيب‌زميني‌سرخ كرده مي‌تواند ميزان كالري مورد نياز يك فرد در ۲روز را يكجا داشته باشد. حتي غذاهاي سالم‌تري مانند سالاد نيز اگر حاوي تكه‌هاي ژامبون و يا سس باشند ميزان كالري بسيار بالايي خواهند داشت.

۴ – نوشيدني‌هاي قندي

نوشيدني‌هاي رايج در بازار شامل انواع نوشابه و آبميوه است كه اغلب آنها غني از شكر هستند. مصرف بيش از حد مايعات پركالري مي‌تواند ندانسته ما را به سمت چاقي سوق دهد.

۵ – رژيم غذايي ناسالم

بسياري از گزينه‌هاي موجود در منوي‌رستوران‌ها فاقد مواد غذايي ارزشمند هستند. تمركز اصلي در وعده‌هاي غذايي روي پروتئين‌هايي است كه آغشته به چربي بوده و نگهدارنده گوشت هستند. وعده‌هاي غذايي به ندرت حاوي ميزان مناسبي از غلات، سبزيجات تازه و ميوه‌هاي متنوعي هستند كه براي يك رژيم غذايي سالم و متعادل لازم است.

۶ – صرف غذا حين حركت

خوردن فست‌فود افراد را تشويق به خوردن درحال حركت مي‌كند و روزبه روز افراد بيشتري به اين سيستم عادت مي‌كنند كه سريعا غذا خورده و رستوران را ترك كنند يا اينكه غذايشان را حين انجام كار ديگري بخورند. اين مسئله باعث مي‌شود تا به‌تدريج لذت غذاخوردن از بين رفته و زماني كه افراد بايد براي صرف غذا دور ميز با يكديگر صرف كنند كاهش يابد. سريع خوردن غذا باعث مي‌شود كالري‌ها بي‌هدف مصرف شده و تمايل به پرخوري افزايش يابد.

عوارض فست فودها:

۱٫ چاقي:

اولين مشكل ناشي از مصرف غذاهاي حاضري است. اكثر اين غذاها براي سلامت انسان مضر است، او را چاق مي‌‌كند، و شانس ابتلاء به ديابت و حمله قلبي را به شدت افزايش مي‌‌دهد.

به گفته متخصصان انجمن گياه‌خواران آمريكا، مصرف فست‌فود بيش از يك بار در هفته سبب ايجاد چاقي به خصوص چاقي‌هاي موضعي در نواحي شكم و پهلوها مي‌شود.

براساس تحقيقات اين انجمن، بيش از ۸۰ درصد مصرف‌كنندگان دايمي فست‌فود، افرادي چاق تلقي مي‌شوند به طوري كه به شكلي هماهنگ چاق نيستند و بيشترين تجمع چربي در ناحيه شكم، پهلوها، ران‌ها و باسن آنها است. در عين حال، چربي دور كبدشان را فرا گرفته و خيلي دير احساس سيري مي‌كنند.

۲٫ افزايش چربي‌هاي مضر:

بيشتر غذاهاي حاضري سرخ ‌شده هستند و معمولا هم براي سرخ ‌كردن اين غذاها از روغن‌هاي نباتي جامد استفاده مي‌‌كنند. درصد اسيدهاي چرب اشباع و ايزومرهاي ترانس در اين روغن‌ها بالاست. اين چربي همان چربي مضري است كه مي‌تواند در ديواره سرخرگ‌ها رسوب كرده و آنها را مسدود ‌‌كند.

روش‌هاي گوناگوني براي افزايش ميزان ماندگاري روغن وجود دارد كه روش‌هاي ناسالمي هستند. اسيدهاي چرب ترانس را بدن به سرعت زير پوست به‌صورت چربي ذخيره مي‌كند. اين چربي‌ها ميزان كلسترول بد خون را افزايش داده و باعث پايين آمدن كلسترول خوب مي‌شوند.

۳٫ خوردن نوشابه:

يكي ديگر از مشكلات اين غذاهاي حاضري است. نوشابه‌هاي گازدار در كنار تمام اين غذاها عرضه و خورده مي‌شود. اسيد موجود در نوشابه‌هاي گازدار موجب فرسايش ميناي دندان شده و همچنين قند بالاي اين محصولات، پوسيدگي دندان ‌ها را تسريع مي‌كند.

به علاوه نوشابه‌ها فاقد ارزش غذايي بوده و به خاطر ميزان قند بالايشان داراي كالري زيادي هستند كه موجب چاقي مي‌شوند. فراموش نكنيد كه نوشابه‌هاي رژيمي هم به دليل داشتن قند مصنوعي آسپارتام، اشتهاآور هستند.

۴٫ كمبود مواد مغذي:

غذاهايي كه در فست فودها طبخ مي‌شوند، داراي ارزش غذايي پاييني از نظر ويتامين و املاح مورد نياز بدن هستند كمبود ارزش‌هاي غذايي يكي از مشكلاتي است كه كودكان و نوجوانان را در سن رشد تهديد مي‌كند.

اگر كودك در سنين پايين از نظر مواد مغذي كمبود داشته باشد، حتماً در دوران نوجواني نيز دچار اين مشكل خواهد بود.كودكان و نوجواناني كه زياد از اين غذاها استفاده مي‌كنند دچار كمبود كلسيم و ويتامين «د» هستند.

۵٫ نمك فراوان و فشار خون:

بيشتر غذاهاي حاضر در منوي اين رستوران‌ها از نظر نمك بسيار بالاتر از حد استاندارد و بهداشتي است.

از طرف ديگر به علت اين كه ذائقه ايراني‌ها شور بوده احتمال استفاده از مصرف مواد شور هم در كنار فست فودها وجود دارد كه مي‌تواند باعث بروز فشار خون در مصرف‌كنندگان شود.

۶ . پرخوري:

يكي ديگر از مشكلات اين غذاهاست. وعده‌هاي غذايي فست‌ فود از نظر اندازه معمولا بزرگ‌‌تر از يك وعده غذاي خانگي است. در نظر داشته باشيد كه انرژي موجود در اين غذاها بسيار بيشتر از يك وعده غذاي خانگي در همان حجم است.

۷٫ از بين رفتن عادت به غذاهاي سنتي:

علاوه بر اين‌كه بخشي از فرهنگ ملت ماست داراي مواد مغذي بسيار خوب و سالمي است.

در سفره ايراني غذاهاي سالم از انواع سبزي، مواد لبني و تخم‌مرغ تهيه مي‌شود كه از نظر ارزش تغذيه‌اي نيز بسيار مناسب هستند اما گسترش فست ‌فود، نقش اين غذاها را كم مي‌كند. اين مساله موجب مي‌شود عادت‌هاي خوب تغذيه‌اي ما نابود شود.

۸٫ اختلال در كبد

مصرف بي‌اندازه چربي و روغن باعث مي‌شود تا كبد سنگين شده و بي‌وقفه براي تجزيه آنها تلاش كند. مصرف طولاني مدت فست‌فود مي‌تواند همان ضرري را كه الكل روي كبد مي‌گذارد داشته باشد. تنها راه جلوگيري از تمامي عوارض ذكرشده كاهش مصرف فست‌فود و در نهايت متوقف كردن آن به‌منظور بالابردن ميزان سلامتي و بهبود كيفيت زندگي است.

۹٫ فست فودها و سوء تغذيه

رييس انجمن گوارش و كبد اطفال در اين زمينه مي‌گويد مصرف غذاهاي پر كالري علاوه بر اينكه منجر به چاقي مي‌شوند، در كودكان سوء تغذيه نيز ايجاد مي‌كنند.

معمولا تصور مي‌شود كه كودكان لاغر دچار سوء تغذيه هستند در حاليكه سوء تغذيه در كودكان چاق كه غذاهاي چرب و پركالري مصرف مي‌كنند نيز وجود دارد.

دكتر “غلامرضا خاتمي” عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران با اشاره به اينكه سوء‌تغذيه باعث ضعف سيستم ايمني كودكان مي‌شود افزود خيلي از كودكان به طور مكرر به اسهال، عفونت‌هاي ريوي، عفونت‌هاي سيستميك همچون عفونت‌هاي خون و سينه پهلو مبتلا مي‌شوند كه علت اصلي اين مشكلات سوء تغذيه است.

اين فوق تخصص گوارش كودكان با اشاره به اينكه برخي از ميان وعده‌ها مثل چيپس و پفك كه به ميزان زياد در كودكان استفاده مي‌شود افزود اين گونه مواد غذايي نه كالري مناسب دارند و نه پروتئين مورد نياز را تامين مي‌كنند به همين خاطر توصيه مي‌شود والدين، كودكان را با غذاهاي بهتري آشنا كنند و اگر كودك به ساندويچ علاقه دارد مادر مثلا كتلت بپزد و به شكل ساندويچ به كودك بدهد.

دكتر خاتمي گفت توصيه ما به مادران اين است كه ضمن تامين تغذيه مناسب براي فرزاندانشان از مصرف فست فودها و غذاهاي پركالري در آنها خودداري كنند.

۱۰٫ نقش فست فودها در ابتلا به ديابت

فست فودها يا غذاهاي آماده از آنجا كه حاوي مقدار زيادي چربي و مواد افزودني هستند مقدار زيادي كالري به بدن وارد مي‌كنند كه منجر به چاقي و زمينه ساز ابتلا به ديابت مي‌شوند.

امروزه معيار و انگيزه تمايل افراد به غذا بر اساس نياز واقعي بدن نيست بلكه معيار انتخاب غذا را خوشمزه بودن آن مي‌دانند و از آنجا كه فست فود(همبرگر، چيز برگر، پيتزا و …) به علت مواد افزودني و نمك فراواني كه دارند خوشمزه‌ترند، افراد تمايل بيشتري به مصرف آنها دارند.

در گذشته، افراد زمان بيشتري را صرف غذا پختن مي‌كردند و ضمن تحرك و فعاليت غذا را آماه مي‌كردند ولي امروزه مردم ضمن اينكه تحرك ندارند، غذاهاي آماده شده به صورت غذاهايي چرب، خوشمزه و پركالري را به راحتي در دسترس دارند.

رييس انجمن ديابت ايران در اين زمينه مي‌گويد “فست فودها” به علت اينكه حاوي مقدار زيادي نمك هستند منجر به پرفشاري خون كه يكي از عوامل خطر (ريسك فاكتورهاي) ابتلا به ديابت است مي‌شوند.

به گفته وي با توجه به اينكه اغلب غذاها و به خصوص فست فودها خواه ناخواه داراي مقادير بسياري نمك و به عبارتي “نمك مخفي” هستند افراد بايد از مصرف نمك اضافي خودداري كنند.

تغذيه سنتي ايراني با توجه به اينكه شامل مصرف مواد غذايي از جمله ميوه، سبزي و نان است، از آنجا كه حاوي مقدار زيادي فيبر است، بهترين شيوه غذايي براي كنترل بيماري‌ها محسوب مي‌شود.

۱۱٫ مصرف زياد غذاهاي آماده و ابتلا به پوكي استخوان

به گفته يك پزشك متخصص داخلي مصرف فراوان غذاهاي آماده يا “فست فود” با تامين نكردن مواد مورد نياز بدن، سن ابتلا به پوكي استخوان را كاهش مي‌دهد.

دكتر “كيوان الچيان” عضو جامعه پزشكان متخصصين داخلي گفت پوكي استخوان بيماري است كه معمولا در دهه‌هاي چهارم و پنجم زندگي بروز مي‌كند ولي مصرف بي‌رويه غذاهاي آماده و مواد غذايي فاقد ويتامين مورد نياز بدن باعث شده اين بيماري در دهه دوم و سوم زندگي هم مشاهده شود.

وي با اشاره به تغيير در نوع تغذيه و ذائقه مردم گفت در نتيجه اين تغيير ذائقه از طرفداران غذاهايي همچون انواع خورش سبزيجات، كرفس، باميه يا قارچ كم شده و به مصرف‌كنندگان انواع فست فودها افزوده شده است.

دكتر الچيان اضافه‌كرد كه مواد نگهدارنده يي كه درانواع سوسيس و كالباس و ساير فست فودها به كار برده مي‌شود همراه بانمك و فلفل و چربي به كار رفته در آنها مي‌تواند مشكلات جدي براي دستگاه گوارش ايجاد كند.

مصرف فست فودها، فرد را مستعد افزايش فشار خون مي‌كند

سرپرست دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت هشدار داد: ميزان نمك اضافه شده در غذاهاي تهيه شده در رستوران‌ها خارج از حد كنترل است و مصرف كننده را مستعد افزايش فشار خون مي‌كند.

به گزارش ايسنا، دكتر زهرا عبداللهي، ضمن بيان اين مطلب اظهار داشت: غذاهاي سرخ شده مانند سيب زميني سرخ كرده، همبرگر و مرغ سوخاري داراي مقدار زيادي روغن هستند و صرف مكرر آنها سبب افزايش دريافت كالري و مستعد شدن براي اضافه وزن و چاقي مي‌شود.

دكتر عبداللهي تأكيد كرد: به منظور جلوگيري از اضافه وزن، روي سالاد يا داخل ساندويچ‌ها و پيتزا از سس استفاده نكنيد و غذا را با فرصت كامل جويده و از سريع خوردن پرهيز كنيد.

وي ادامه داد: ‌ همراه فست‌فودها عمدتا نوشابه‌هاي گازدار مصرف مي‌شود و اين نوشيدني‌ها علاوه بر ايجاد سيري كاذب و اختلال در هضم غذا، حاوي قند فراوان هستند.

وي خاطرنشان كرد: مصرف آب، دوغ كم نمك و بدون گاز و نوشيدني‌هاي كم شيرين و كم كالري، سالم‌ترين نوشيدني‌ها هستند.

اين متخصص تغذيه به افراد توصيه كرد: غذاي خانگي را جايگزين فست فودها كرده و مقدار گوشت كمتر و سبزيجات بيشتري در تهيه غذا به كار ببرند. همچنين به جاي قرص‌هاي فشرده سوپ يا پودر پياز يا سير آماده كه داراي مقدار زيادي نمك هستند از سوپ‌هاي تازه و كم نمك خانگي و در غذاهاي خود از سير تازه استفاده كنند.

دكتر عبداللهي ادامه داد: تهيه غذاي خانگي امكان كنترل روغن مصرفي و چربي غذا را به افراد مي‌دهد چرا كه در غذاي خانگي ميزان و حجم غذاي مصرفي قابل كنترل و تنظيم است.

كم‌تحركي و مصرف فست‌فودها عامل بروز بيماري كبدچرب در جوانان

رييس جامعه پزشكان متخصص داخلي، مصرف فست‌فودها و عدم تحرك را عامل بروز بيماري كبد چرب خصوصا در ميان قشر جوان دانست.

ايرج خسرونيا رييس جامعه پزشكان متخصص داخلي در گفت‌وگو با برنا اظهار داشت: مصرف فست‌فودها، غذاهاي چرب و آماده، رژيم‌هاي غذايي غلط و خوردن دارو‌هاي خودسرانه سبب بروز بيماري كبد چرب، خصوصا در ميان قشر جوان مي‌شود.

رييس جامعه پزشكان متخصص داخلي ادامه داد: افرادي كه مبتلا به ديابت، چربي خون بالا، بي‌تحركي و چاق هستند، بيشتر درگير كبد چرب مي‌شوند.

خسرونيا با اشاره به اين مطلب كه متاسفانه بيماري كبد چرب در كشور شايع است، افزود: ۱۰ الي ۲۰ درصد جمعيت كشور دچار بيماري كبد چرب هستند، به‌طوري كه از سنين جواني اين عارضه خودنمايي مي‎كند.

رييس جامعه پزشكان متخصص داخلي تصريح كرد: مصرف بالاي ميوه، سبزي و غلات سبوس‌دار براي جلوگيري از بروز بيماري كبد چرب بسيار مفيد است، همچنين داشتن رژيم غذايي سالم به همراه فعاليت بدني به حفظ وزن كمك مي‌كند.

فست فودها، خوش مزه‌هاي بي‌رحم سرطان‌زا

به گزارش پايگاه اطلاع رساني وزارت بهداشت، يوسف نقيايي به مناسبت هفته بسيج ملي تغذيه صحيح ضمن اشاره به مصرف بي‌رويه غذاهاي آماده و فست فود‌ها و تاثير آن بر روند چاقي و اضافه وزن، اظهارداشت: “فست‌ فود (Fast Food)” يا غذاي حاضري انواع ساندويچ، همبرگر، چيزبرگر و ديگر انواع برگرها، ماهي و ميگوي سوخاري، هات‌داگ، فيله‌ي ‌استيك گوشت يا مرغ، سيب‌زميني سرخ‌ كرده، مرغ سوخاري، ناگت مرغ، تاكو (نوعي غذاي مكزيكي)، انواع پيتزا و انواع سالاد در فهرست‌ غذاي رستوران‌هاي فست‌ فود به چشم مي ‌خورد را شامل مي‌شود.

اين كارشناس تغذيه افزود: جوانان و نوجواناني كه در يكي از وعده‌هاي غذايي روزانه خود فست‌فود مي‌خورند، نسبت به ساير همسالان خود كالري، نمك و چربي بيشتر و ويتامين و مواد معدني كمتري دريافت مي‌كنند.

وي تصريح كرد: نتايج يك مطالعه ۱۵ ساله روي جواناني كه پا به سن گذاشته‌اند، نشان داد آن‌هايي كه در جواني فست‌فودها را به عنوان يكي از وعده‌هاي غذايي خود قرار داده بودند، چاق‌تر از ديگران هستند.

وي ضمن اشاره به معايب و عوارض مصرف طولاني‌مدت فست‌فودها خاطرنشان ساخت: بيشتر غذاهاي حاضر در منوي اين رستوران‌ها از نظر محتواي كالري، چربي، قند و نمك بسيار بالاتر از حد استاندارد و بهداشتي است به عبارت ديگر، اكثر اين غذاها براي سلامت انسان مضر است، و شانس ابتلاء به چاقي، ديابت و حمله قلبي را به شدت افزايش مي‌دهد.

نقيايي ادامه داد: بيشتر غذاهايي كه در اين رستوران‌ها عرضه مي ‌شود، به شكل سرخ ‌شده است و بدتر از آن، اينكه براي سرخ ‌كردن اين غذاها از روغن‌هاي نباتي جامد استفاده مي‌كنند. اسيدهاي چرب اشباع و ايزومرهاي ترانس در اين روغن‌ها بالاست كه به آن چربي قاتل گفته مي‌شود چرا كه در ديواره سرخرگ‌ها رسوب كرده و آنها را مسدود مي‌كند كه خود عاملي براي بيماري‌هاي قلب و عروق ، سكته‌هاي قلبي و مغزي است.

وي با بيان اين مطلب كه وعده‌هاي غذايي فست‌ فود از نظر اندازه مي ‌تواند بسيار بزرگ‌تر از يك وعده‌ي غذاي خانگي باشد، افزود: به علاوه، انرژي موجود در اين فست فودها بسيار بيشتر از يك وعده غذاي خانگي در همان حجم است و نوع تبليغات و بازاريابي آنها فريبنده است و كودكان را دچار عادات غذايي ناسالم مي‌كند.

نقيايي متذكر شد: استفاده‌ي زياد از طعم‌ دهنده‌ها، روغن‌هاي اشباع، مواد قندي و نمك، طعم خوشمزه‌اي به اين نوع غذاها مي‌دهد و ذائقه‌ي بچه‌ها و حتي بزرگسالان را گمراه مي‌كند و آنها را به سمت مصرف هر چه بيشتر سوق مي ‌دهد.

وي همچنين افزود: مصرف گسترده‌ي فست ‌فود سبب مي‌شود، ميزها و سفره‌هاي غذا در خانواده‌ها به فراموشي سپرده شود و فرصت دور هم جمع‌‌ شدن از خانواده‌ها گرفته ‌شود.

اين كارشناس اضافه كرد: در بسياري از رستوران‌هاي فست فود با توجه به ازدحام مشتري و تعدد سفارش‌ها، نظافت به شكل تمام و كمال رعايت نمي‌شود.

وي با بيان اينكه در فست فود‌‌ها از سبزيجات به شكل صحيح استفاده نمي‌شود، عنوان داشت: چنانچه سبزيجات (مانند سيب‌زميني) سرخ شود نه تنها ارزش غذايي آن كاهش مي‌يابد بلكه ميزان دريافت كالري نيز افزايش مي‌يابد . درموارد استفاده از سبزيجات خام كنار فست فودها اگر رعايت اصول سالم سازي انجام نشود خود عامل انتقال بيماري‌ها ي ميكروبي و انگلي خواهد بود.

يك زماني سيب‌زميني سرخ كرده غذاي اعياني دانشجويان خوابگاهي بود، امكان نداشت دانشجوي خوابگاهي پيدا بشود كه حداقل بيش از نصفي از دوران تحصيلي‌اش را با اين غذا سر نكرده باشد.

البته حالا و با افزايش قيمت انواع و اقسام مواد غذايي -چه آنها كه ميوه هستند و چه آنها كه نيستند! – سيب‌زميني سرخ كرده غذاي اعياني همه اقشار محسوب مي‌شود.

در راستاي تسلي خاطر مصرف‌كنندگان محترم بد نيست بدانيد كه سيب‌زميني سرخ‌كرده اصولاً چيز مفيدي نيست. حتي برخي محققان معتقدند كه چيپس باعث سرطان مي‌شود!

مي‌خواهيد داستان را از اول بشنويد؟

سرطاني بودن سيب‌زميني سرخ كرده را به ماده‌اي به نام آكريل آميد، نسبت مي‌دهند.

آكريل آميد ماده‌اي شيميايي است كه براي ساخت پلي‌آكريل آميد در صنايع مختلف نظير صنعت روغن، بسته‌بندي موادغذايي، آلاينده‌ها، برخي از پلاستيك‌ها، همچنين تصفيه فاضلاب‌ها و آب‌هاي آشاميدني مورد استفاده قرار مي‌گيرد.

چند سال قبل، محققان سوئدي ادعا كردند آكريل آميد در بيسكوئيت، قهوه و سيب‌زميني سرخ كرده هم وجود دارد؛ همان‌طور كه در دود سيگار وجود دارد.

البته هنوز نحوه تشكيل آكريل آميد در موادغذايي به طور كامل درك نشده اما مطالعات، برخي از راه‌هاي ايجاد اين ماده را ثابت كرده است نظير:

۱ – طبخ غذاهاي سرشار از كربوهيدرات در دماي بالا

۲ – طبخ غذاهاي حاوي اسيد آمينه آسپاراژين و گلوكز در دماي بالا

۳ – آماده‌سازي غذا در دماي بالا و با شيوه‌هاي سرخ كردن، كباب كردن يا پختن.

عوارض آكريل آميد

ادعا شده بود كه آكريل آميد موجود در چيپس‌هاي سيب زميني عارضه سرطان سينه را در ميان زنان به دنبال دارد اما اين شايعه طبق آخرين مطالعات محققان در مارس ۲۰۰۵ رد شد.

با اين وجود، ثابت شده است كه اين ماده در مقادير بالا موجب سرطان در حيوانات آزمايشگاهي مي‌شود. به هرحال اختلاف بر سر اين است كه آيا اين ماده در مواد غذايي به اندازه‌اي ايجاد مي‌شود كه خطرناك باشد، يا نه. هنوز اين هم مشخص نيست كه دقيقاً چه ميزان آكريل آميد مي‌تواند خطر سرطان را به دنبال داشته باشد.

همچنين مطالعات نشان داده‌اند تماس با ميزان بالاي آكريل آميد منجر به آسيب‌ديدگي غدد جنسي مردان شده و تماس با اين ماده از طريق استنشاق، جذب پوستي و يا تماس چشمي تحريك غشاهاي مخاطي و بيني را به دنبال دارد و علاوه بر اين تعريق، بي‌اختياري ادراري، دردهاي عضلاني، اختلالات تكلم و بي‌حسي نيز ايجاد مي‌كند.

آكريل آميد در آب

ماجرا فقط به سيب‌زميني مربوط نمي‌شود. علي‌رغم اين كه استفاده خوراكي از آكريل آميد عوارض مختلفي را بر جاي مي‌گذارد، كماكان اين ماده جهت تصفيه آب در بسياري از كشورها مورداستفاده قرار مي‌گيرد.

مطالعات نشان داده‌اند آكريل آميد طي فرآيند پليمريزاسيون تبديل به پلي‌آكريل آميد مي‌شود و اين ماده اخير با مواد جامد آب تركيب شده و در نتيجه باعث برداشت و فيلتره شدن آسان‌تر مواد جامد آب مي‌شود.

اما چرا تنها از اين ماده براي فيلترينگ آب استفاده مي‌شود؟ چون تنها پليمر شناخته شده‌اي است كه ذرات جامد آب را به اندازه كافي جدا مي‌كند. فراموش نكنيد كه پلي آكريل آميد كه محصول پليمريزاسيون آكريل آميد است سمي نيست، بلكه ذرات ناچيزي از آكريل آميد كه دست نخورده باقي مانده و به پلي آكريل آميد تبديل نمي‌شود خطرات بالقوه‌اي را به همراه دارند.

راه‌هاي پيشگيري

عليرغم همه حرف و حديث‌هايي كه وجود دارد، شايد بهتر باشد كه از غذاهاي مشكوك به آلودگي با آكريل آميد پرهيز كرد. طيفي از راه‌هاي كاهش تشكيل پلي آكريل آميد در غذا پيشنهاد مي‌شود:

۱ – نحوه نگهداري

اگر سيب‌زميني در دمايي پايين‌تر از ۸ درجه سانتي‌گراد نگهداري شود به سرعت ميزان قند فروكتوز در آن افزايش يافته و هنگام پختن يا سرخ كردن سيب‌زميني مورد نظر آكريل آميد با ميزان بالايي در آن تشكيل مي‌شود.

۲ -مواد خام

انواع جديدي از سيب‌زميني‌ها در حال پرورش هستند كه آكريل آميد ناچيزي داشته و يا اصلاً ندارند. منتظر آمدن آنها به بازار باشيد.

۳ – شيوه‌هاي توليد

به حداقل رساندن دما هنگام سرخ كردن غذا و يا استفاده از ديگر راه‌هاي طبخ غذا چون جوشاندن غذا در كاهش تشكيل آكريل آميد تأثير بسزايي دارند. در اين راستا مشخص شده مواد سيليكوني كه جهت كف نكردن چربي‌ها به هنگام سرخ كردن استفاده مي‌شود حجم آكريل آميد توليدي را دو برابر مي‌كند.

به هرحال، سازمان غذا و داروي ايالات متحده توصيه مي‌كند تا مشخص شدن نتايج قطعي اثرات منفي آكريل آميد، مصرف‌كنندگان رژيم غذايي متعادلي را در پيش گيرند و از غذاهايي با چربي‌هاي اشباع و چربي‌هايي با ايزومرترانس پايين، حبوبات با فيبر بالا و سبزيجات استفاده كنند.

مطالعات مشخص كرده است ان استيل سيستئين و ليپولئيك اسيد عليه اثرات سمي آكريل آميد نقش محافظت كننده‌اي دارند. در يك مطالعه نشان داده شده كه استفاده از آكريل آميد در موش‌هاي آزمايشگاهي براي يك دوره ۷ روزه موجب رشد تومور مي‌شود در حالي كه درمان با ان استيل ال سيستئين از پيش روي تومور جلوگيري مي‌كند.

پس، عليرغم اين كه تحقيقات مختلف بر روي انواع اثرات منفي آكريل آميد توليدي در غذاهاي مختلف اختلاف نظر دارند، اما در يك مسئله شكي نيست:مضر بودن اين ماده براي بدن.

وجود سوسيس و كالباس در پيتزاها با دارا بودن تركيبات نيتريت و نيترات و به دليل واكنش و تركيب احتمالي نيتريت با آمين‌ها، سرطان‌زاست.

دبير عملي اولين كنگره تازه هاي سرطان كولوركتال گفت: فست فودها يا غذاهاي آماده يكي از عوامل مهم تغذيه اي هستند كه با مصرف زياد آنها احتمال ابتلا به سرطان كولوركتال (سرطان روده بزرگ) افزايش مي يابد.
دكتر “محمد صادق فاضلي” روز شنبه در گفت و گوي اختصاصي با خبرنگار علمي ايرنا با بيان اين مطلب افزود: سرطان كولوركتال شايع ترين سرطان دستگاه گوارش است كه در ايران از شيوع نسبتا بالايي برخوردار است.
وي گفت: با صنعتي شدن جوامع، شيوه زندگي نيز تغيير يافته كه همين تغيير بر تغذيه افراد تاثير گذاشته است، به اين صورت كه با فست فودها (نظير همبرگر يا پيتزا) حجم زيادي كالري به بدن وارد مي شود و چاقي را تشديد مي كند.

افسردگي در كمين مصرف‌كنندگان غذاهاي آماده

دنياي تغذيه: فسردگي بيماري ناتوان‌كننده و شايع در سراسر دنيا است و شامل كاهش قدرت تفكر، كاهش اعتماد به‌نفس و علاقه به فعاليت‌هاي طبيعي زندگي است. افزايش شيوع افسردگي در كودكان و بزرگسالان در سال‌هاي اخير زنگ‌خطري براي جوامع است.

حدود ۱۲۱ ميليون نفر در سراسر دنيا دچار اين اختلال هستند. داروهاي ضد‌افسردگي نيز غالبا تاثير چنداني نداشته و تنها علائم بيماري را مي‌‌پوشانند و با وجود استفاده گسترده از اين داروها، هنوز شيوع اين بيماري در حال افزايش است.

فست‌فودها و خطر افسردگي

محققان دريافتند كه خوردن فست‌فودها خطر افسردگي را بيش از ۵۰ درصد افزايش مي‌دهد. غذايي كه ما مي‌‌خوريم، مواد لازم براي متابوليسم، ساخت و ترميم بافت‌ها و سلول‌ها، بويژه در مغز را تامين مي‌‌كند. بخش خاكستري مغز عمدتا از اسيدهاي چرب امگا- ۳ ، DHA و EPA تشكيل مي‌‌شود و اين اسيدهاي چرب فراوان‌ترين اسيدهاي چرب با چند باند دوگانه در بافت‌هاي عصبي هستند.

وقتي رژيم غذايي ما مناسب نباشد و مواد ساختماني لازم را بويژه در دوران رشد براي بدن تامين نكنيم، بدن مجبور است از مواد در دسترس خود استفاده كند، براي مثال اگر رژيم ما حاوي مقدار زيادي چربي‌هاي مضر (كه عمدتا در فست‌فودها و غذاهاي فرآوري شده هستند) و در عوض چربي‌هاي مفيد كمتري باشد، بدن از همان چربي‌هاي مضر استفاده مي‌‌كند.

براساس گزارش محققان، شيوع افسردگي در افرادي‌ كه بيشتر از غذاهاي صنعتي و فرآوري شده مانند كيك‌ها، دونات‌ها و فست‌فودها مانند همبرگر،‌هات‌داگ و پيتزا استفاده مي‌‌كنند، ۵۱ درصد بيشتر است. گزارش شده كه ابتلا به افسردگي با مقدار مصرف اين نوع غذاها ارتباط دارد و هرچه ميزان مصرف غذاهاي آماده بيشتر باشد، خطر افسردگي نيز بيشتر خواهد شد.

ويژگي افرادي ‌كه بيشتر از غذاهاي آماده استفاده مي‌‌كنند

عمدتا افرادي‌ كه بيشتر از غذاهاي آماده استفاده مي‌‌كنند، ويژگي‌هاي خاصي دارند. معمولا مصرف اين نوع غذاها در افراد مجرد، بي‌تحرك و با عادات غذايي نادرست بيشتر است. به علاوه اين افراد از مواد غذايي مفيد مانند ميوه، سبزي، مغزها، ماهي و روغن زيتون نيز به ميزان كمتري استفاده مي‌‌كنند و غالبا سيگار مي‌‌كشند و اضافه وزن داشته يا چاق هستند. چاقي خود مي‌‌تواند زمينه‌ساز بروز مشكل افسردگي باشد.

بنابر مطالعات انجام شده رابطه متقابلي بين چاقي و افسردگي وجود دارد. شيوع افسردگي در افراد چاق حدود ۳ برابر افراد ديگر است. افراد چاق به علت تصوير ذهني بدي كه از شكل ظاهري بدن خود دارند، اعتماد به‌نفس كمتري داشته و مهارت كافي در رويارويي با وقايع اجتماعي را نخواهند داشت.

از سوي ديگر، اين افراد با بينش منفي اطرافيان و جامعه مواجه هستند. اين عوامل باعث انزوا و كناره‌گيري افراد چاق از مناسبات اجتماعي و در نتيجه اختلالاتي نظير افسردگي مي‌‌شود.

مشكلِ غذاهاي آماده

غذاهاي تجاري آماده يا غذاهاي سرخ شده عمدتا حاوي چربي‌هاي جامد و اسيدچرب ترانس هستند كه براي بدن مضرند. اين چربي‌ها نه تنها خطر بيماري‌هاي قلبي را افزايش مي‌دهند، بلكه با عملكرد طبيعي انتقال‌دهنده‌هاي عصبي در مغز تداخل يافته و فعاليت الكتريكي طبيعي مغز را كه براي پيام‌رساني لازم است، دچار اشكال مي‌‌كنند.

كلام آخر

امروزه مداركي وجود دارد كه تغذيه مناسب مي‌‌تواند به كاهش اين مشكل كمك كند. غذاهاي طبيعي كه حاوي ويتامين‌هاي گروه B، اسيدهاي چرب امگا-۳ و روغن زيتون هستند، مي‌‌توانند خطر افسردگي را كاهش دهند. تغيير شيوه زندگي و داشتن تحرك بدني و ورزش منظم روزانه علاوه بر آنكه در تغيير خلق بيماران افسرده و بهبود علائم رواني آنها اثرات مفيد غيرقابل انكاري دارد، در ارتقاي سلامت و كنترل وزن آنها نيز موثر است.

فست‌فودها و بي‌تحركي؛ قاتلان مرموز و پنهان كارمندان

كارمندان اغلب وقت خود را در اداره مي گذرانند و معمولا غذاهاي آماده، چرب و مملو از نمك مصرف مي‌كنند، بنابراين در معرض ابتلا به انواع بيماري‌ها هستند.

به گزارش برنا تغذيه ارتباط مستقيمي با كارايي قشر كارمند كه اتفاقا درصد زيادي از جمعيت شاغلان كشور را هم تشكيل مي‌دهند دارد. همه كارشناسان و مشاوران تغذيه بر اين باور هستند كه تغذيه صحيح در بهبود كاركرد كارمندان، سلامت جسمي آنها و در نتيجه سلامت روحي‌شان نقش پررنگي دارد.

البته اگر هر كدام از كارمندان به جدول غذايي خود رجوع كنند، با انبوهي از انواع غذاهاي چرب و مضري كه در طول روز كاري خود مصرف مي‌كنند مواجه مي‌شوند.مصرف انوع پيتزا، ساندويچ، غذاهاي طبخ شده در رستوران‌ها و تنقلات، بعضي از عادت‌هاي غذايي غلط رواج يافته در بين كارمندان است.

اما بيشتر كارمندان اطلاع ندارند كه در واقع با مصرف بي رويه و دايمي اين دسته از غذاها باعث ابتلاي خود به انوع بيماري‌هاي جسمي و روحي هستند. چاقي، اختلالات استخواني، انواع آرتروزها، انواع اختلالات عصبي، روحي رواني و چاقي‌هاي موضعي تنها گوشه‌اي از بيماري‌هايي هستند كه ميزان ابتلا به آنها در كارمندان بيشتر از هر قشر و دسته ديگري است.

اما لازم نيست با خواندن اين مطلب تنها استرس و افسردگي بگيريد كه تا چند سال ديگر يا شايد چند ماه ديگر يكي از اين بيماري‌ها انتظارتان را مي‌كشند و تنها بايد سعي در تغيير عادت‌هاي غذايي خود داشته باشيد.

به همين بهانه با مصطفي نمكيان، كارشناس ارشد تغذيه گفت‌و‌گو كرديم كه در ادامه توصيه‌هاي اين مشاور تغذيه را مي‌خوانيد.

زندگي صنعتي،تغذيه سنتي

بزرگ‌ترين مشكل در اين حوزه اين است كه صنعتي شده‌ايم اما تغذيه‌مان از رشد جامانده است؛يعني زندگي‌مان صنعتي شده در حالي كه تغذيه‌مان هنوز سنتي است. شكل زندگي كارمندي باعث شده است كه غذاهاي آماده و انواع فست فودها به تعدد در وعده‌هاي غذايي جاي بگيرند و اين باعث افزايش درصد دريافت چربي و انرژي و به طبع آن چاقي، فشار خون، بيماري‌هاي قلبي عروقي در آنها مي‌شود.

زندگي در محل كار؛آفت زندگي شهري

اصولا كارمندان بخش زيادي از زندگي خود را در محيط كار مي‌گذارنند و اين مساله باعث مي‌شود از مصرف سبزي‌جات و ميوه تازه دور بمانند.غذاهايي كه استفاده مي‌كنند اغلب حاضري و تهيه شده از بيرون و رستوران‌ها است؛ اين غذاها معمولا چرب هستند و نمك زيادي دارند. در كنار آن از نوشيدني‌هاي پركالري مثل نوشابه‌هاي قندي كه ميزان دريافت قند بدن را افزايش مي‌دهند،استفاده مي‌كنند.

در نتيجه اين فرايند ميزان دريافت ويتامين‌ها و مواد معدني به حداقل خود مي‌رسند.در نهايت اين عادت‌هاي غذايي به همراه كم‌تحركي و زندگي پشت‌ميز نشيني زمينه‌ساز بيماري‌هاي قلبي عروقي و مسايل مختلف ديگر مي‌شود.

غذا داروي ماست

توصيه مي‌كنم كارمندان به روز زندگي كنند، يعني تغذيه‌شان از اولويت‌هاي زندگي‌شان باشد. غذا داروي ما است و دارو غذاي ما. كارمندان تمام انرژي خود را براي دريافت سرمايه صرف مي‌كنند، در حالي كه در آينده نه چندان دور بايد همين ميزان سرمايه را صرف درمان و بازگرداندن سلامتي‌شان صرف كنند. بنابراين در اين زمينه پيشگيري توصيه مي‌شود.

ميان وعده ميوه را فراموش نكنيد

براي اين مهم حتما از ميان‌وعده‌هاي ميوه استفاده كنند و اين براي كارمندان قابل انجام است چون در جاي مشخص و ثابتي مشغول به كار هستند.

مصرف ميان‌وعده ميوه را در ساعت ۱۰ صبح به صورت عادتي نهادينه شده براي خود تبديل كنند. حتما سبزي‌جات تازه و سالاد را در وعده ناهار خود بگنجانند. سعي كنند از غذاهاي سالم و مقوي مثل نان و پنير و سبزي، نان و پنير و خيار و گوجه و نان و پنير و مغز گردو استفاده كنند. كارمندان حتي مي‌توانند از اين نوع از غذاها هفته‌اي يكبار در وعده ناهار استفاده كنند.

كره و خامه براي صبحانه،سم است

در مورد وعده صبحانه نيز بايد گفت معمولا كارمندان در وعده صبحانه خود از كره و خامه استفاده مي‌كنند، در حالي كه درست نيست و بايد مصرف آب‌ميوه‌هاي تازه و شير را در آن بگنجانند.

مصرف روزانه سه تا چهار ليوان شير يا ماست كم چرب توصيه مي‌شود. لبنيات كم چرب را در رژيم غذايي خود بگنجانند و ترجيحا از مصرف پنيرهاي خامه‌اي اجتناب كنند و در هفته پنج عدد تخم‌مرغ مصرف كنند.

بهترين زمان براي خوردن صبحانه ساعت ۷يا ۸ صبح است. از نان‌هاي سبوس‌دار مثل نان جو و سنگك استفاده شود. غذاهاي ايراني مثل عدسي، لوبيا و شيربرنج مي‌توانند صبحانه خوب و مفصلي باشند.

سوءهاضمه در كمين

وقفه‌اي كه در بين وعده‌هاي ناهار و صبحانه كارمندان پيش مي آيد بزرگ‌ترين مساله است كه باعث مي‌شود كارمندان درگير مشكلات تغذيه‌اي يا سوءهاضمه شوند و در صورتي كه اگر در ساعت ۱۰ صبح ميان‌وعده‌اي مصرف كنند اين مشكل برطرف مي‌شود. شير كم‌چرب نيز مي‌تواند به عنوان ميان‌وعده مصرف شود. جايگزين كردن خرما و كشمش به جاي قند در اداره‌ها كه ابتدا تصويب شد و بعد به فراموش سپرده شده اقدام به جايي بود.

فست فودها شما را كم طاقت و عجول مي‌كنند

پژوهشگران تاكيد كردند: فست فودها نه تنها براي سلامت جسمي مضر هستند بلكه مي‌توانند موجب كم طاقتي و رفتارهاي عجولانه و بي صبرانه در افراد شوند.

‌ايده‌اي كه در ابتدا موجب
برچسب: تغذيه، غذاهاي آماده، غذاهاي مضر، غذاهاي مفيد، فست فود خوب چيست، ،

امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۳۰ مهر ۱۳۹۶ساعت: ۰۶:۱۴:۰۱ توسط:afsaneh موضوع:

{COMMENTS}
ارسال نظر
نام :
ایمیل :
سایت :
آواتار :
پیام :
خصوصی :
کد امنیتی :